Kendilik Yapılanmaları | Uzman Klinik Psikolog Kartal Şahin

-

Kendilik Yapılanması

Terapide insana dair her şeyi çalışırız. Nötr bir alanda durur sizlere ayna tutarız. Doğru soruları doğru zamanlarda sorar, kendi özünüzdeki cevabı bulmanızı sabırla bekleriz. Birlikte her şeyi çalışabilir, her şeyi çözebiliriz; peki sen bu adımı atmaya hazır mısın?

Narsistik Kendilik Yapılanması

Narsistik Kendilik Yapılanması

Hayatlarındaki bir çok alanda başarmayı, mükemmel olmak için çabalar, çevresindeki insanları da bu yönde geliştirmek için yoğun uğraş sarfederler.

Sürekli çabada kalmak, çalışmak beraberinde başarıyı sağlasa dahi yoğun stres ve içsel çatışmayı da beraberinde getirir.

Psikoterapide içsel ve ilişkisel çatışmalara ek olarak, idealize benlik algısı üzerine çalışılır.

 

 
Borderline Kendilik Yapılanması

Borderline Kendilik Yapılanması

Hayatlarını iyi hissetmek amacıyla yaşarlarken çoğunlukla çevrelerinde onlara kötü hissettiren kişilerle ilişki kurarlar.

İlişkisel çatışmalar, değer ve sevgi görme ihtiyaçlarını arttırır.

Psikoterapide genellikle ilişkisel çatışmalar, sevgi ve değer görme ihtiyacı gibi konular ele alınır.

 

 
Şizoid Kendilik Yapılanması Terapi

Şizoid Kendilik Yapılanması

Hayatını üstlendiği sorumluluklar ya da görevler üzerine kurgulayan, ikili ilişkilerde sıkça güven ve yakınlaşma problemi yaşayan bu kişiler, çoğunlukla kendilerini ikinci planda tutarak başkaları için yaşarlar.

Psikoterapide çoğunlukla ilişkisel konular, kişinin içsel ve ilişkisel çatışmaları ele alınır.

 

 
Bağımlı Kendilik Yapılanması

Bağımlı Kendilik Yapılanması

Bir nesneyi, kişiyi ya da alışkanlığı hayatının merkezine oturtarak tüm duygu ve yaşantılarını o nesne üzerinden tanımlayan kişilik yapılanmasıdır.

Duygu ve yaşantı bir dış kaynağa göre kurgulandığı için psikoterapide genellikle içsel çatışmaların çözümlenmesi hedeflenir.

 

 
Cinsel Yönelim Farklılıkları

Cinsel Yönelim Farklılıkları

İnsanlar doğdukları ülkeyi, ailelerini, dinlerini, ırklarını, cinsiyetlerini ve cinsel yönelimlerini seçemezler, var olan bir sistemin içine doğarlar. İçine doğdukları varoluşlar kültürel ‘normallerin’ dışındaysa sorunlarla karşılaşırlar.

Birçokları için kendi varoluşlarını kabullenmek bile zordur. Ötekileştirilerek ya da maskeler takarak yaşanılan hayatlar, derinlerinde terapide çalışılması gereken büyük çığlıklar barındırırlar.